Stress of burn-out

Hoe helpt wandelcoaching je te herstellen van een burn-out? Body en mind in de natuur.

  • Je stroomt over van emotie en vermoeidheid en hebt hierdoor het gevoel dat alles te veel is. 
  • Je bent gespannen en hebt een kort lontje (wat je niet direct zelf in de gaten hebt).  
  • Toch blijf je te veel hooi op je vork nemen, want je denkt Kom op, dit gevoel gaat wel weer over. 
  • Totdat de dag komt waarop je niet verder kunt 

Meer aandacht voor je lichaam om je evenwicht te hervinden

Tijdens de eerste weken na de diagnose burn-out is het vooral belangrijk om het contact met je lichaam te herstellen. Beweging in de frisse lucht zorgt voor meer endorfine, een hormoon dat tot reparatie, rust en opbouw leidt. Daarbij help ik je om te “gronden” d.m.v. ademhaling, mindfulness en bewust wandelen. Je brengt je focus vanuit je hoofd (piekeren) naar je buik. Wanneer het zwaartepunt van je energie hier in je centrum zit kun je beter in balans blijven.   

Bewust worden van jouw denkpatronen betekent dat je een keuze hebt

In de tweede fase gaat het om zelfinzicht opdoen en leren anders met spanning om te gaan. De natuur spiegelt, brengt afwisseling en geeft perspectief zodat je ongezonde patronen en overtuigingen kunt opsporen. Ook leer je de momenten herkennen wanneer je “ja” zegt terwijl je “nee” voelt en hoe je daar anders mee om kan gaan. Dat helpt je om je minder geleefd te voelen door je omgeving en zorgt ervoor dat je minder snel over je grenzen gaat tijdens de terugkeer naar werk.  

Burn-out en bezinning: wat geeft je energie?

Mensen die tegen een burn-out aanlopen worden steeds minder enthousiast over hun werk. Ze voelen niet meer welke waarde ze aan hun werk toevoegen of welke waarde het werk voor hen heeft. Tijdens het coachingstraject gaan we dit onderzoeken. Je wilt weten wat je energie geeft, waar gaat je hart naar uit? Om vervolgens te onderzoeken hoe dat past op je werk. Zo kun je op termijn meer voldoening en plezier in je dagelijkse activiteiten scheppen.

Met je werkgever in gesprek

Tijdens dit proces help ik je om de communicatie met je werk op gang te brengen. Het is mijn ervaring, dat de meeste mensen dit erg spannend vinden. Ze zijn niet gewend om vanuit zichzelf, over zichzelf te praten. De verleiding is groot om antwoorden te geven waarvan je denkt dat de ander ze wil horen. (pleasen). Het is vaak een eyeopener en positieve ervaring om te merken dat een bedrijfsarts of leidinggevende met je meedenkt.  

Weer aan het werk

Binnen een paar maanden ben je waarschijnlijk, zoals de meeste mensen, weer aan het werk. Wellicht niet voltijd, maar je draait in ieder geval weer mee. Omdat je nu veel dichter bij jezelf kunt blijven en je sterker in de communicatie voelt, gaat het je makkelijker af om de regie in handen te nemen tijdens je verdere herstel. En door af en toe een wandelcoaching sessie in te plannen zorg je ervoor dat je op het goede pad blijft.  

Meer weten over wandelcoaching bij burn-out?

Ben je benieuwd hoe ik je als wandelcoach en psycholoog in de natuur tijdens je burn-out ondersteun? Boek een kennismakingswandeling in Meijendel, Wassenaar.  

This website uses cookies to ensure you get the best experience.